.

2016. január 14., csütörtök

Édesburgonyás kenyér


 Szeretek kenyeret sütni, de édesburgonyával ez volt az első próbálkozásom. A kenyér akárcsak egy sós kalács, pihe-puha, nagyon finom...csak ajánlani tudom.

 Hozzávalók: 65 dkg liszt, 40 dkg édesburgonya, 2,5 dkg friss élesztő, 3 evőkanál olívaolaj, 4 teáskanál só, 1 teáskanál cukor, 2 dl a krumpli főzőlevéből.

 Elkészítése: A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, sós vízben puhára főzzük. A vizet letöltjük róla (felfogjuk), a kihűlt burgonyát áttörjük. 2 dl krumplilébe kavarjuk a cukrot, az élesztőt és felfuttatjuk. A liszthez adjuk az édesburgonyát, a sót, az olajat és az élesztős vizet. 10 perc alatt sima tésztává dagasztjuk, majd letakarva egy órát kelesztjük. Ezután finoman átgyúrjuk, két részre vágjuk, és kör alakú lappá nyújtjuk. Mindkét darabot feltekerjük, és lisztezett deszkán még 30 percet pihentetjük. Egy nagy tepsivel együtt a sütőt előmelegítjük 190 fokra, majd a kenyereket az alsó felükkel felfelé a forró tepsire fektetjük, 45 perc alatt megsütjük.

Lencsekrémleves


Most hús nélkül készítettem, de ha hússal szeretnénk, füstölt kolbászt vagy füstölt oldalast főzzünk bele. Tetejére meg szórjunk reszelt sajtot.

 Hozzávalók (4személyre): 30 dkg lencse, 2 krumpli, 1,5 dl tejföl, 1 vöröshagyma, 1 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 3 cikk fokhagyma, 1 teáskanál pirospaprika, 1 babérlevél, tárkonyecet, olaj, só; a tálaláshoz: füstölt sajt.

 Elkészítése: A lencsét este bő vízbe áztatjuk. A hagymát, fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, a krumplit felkockázzuk. A megtisztított gyökérzöldségeket  nagyobb darabra vágjuk. Olajon a hagymát megfuttatjuk, hozzáadjuk a fokhagymát és a pirospaprikát. Beleöntjük a lencsét, hozzáadjuk a zöldségeket, a babérlevelet és feltöltjük vízzel. Sóval ízesítjük, födő alatt puhára főzzük. Ekkor a babérlevelet kivesszük, és a levest botmixerrel krémesítjük. Szükség szerint vízzel hígítjuk, majd újraforraljuk, és belekavarjuk a tejfölt. A kész levest ízlés szerint tárkonyecettel savanyítjuk.

2016. január 11., hétfő

Diós minikalács


 Még az ünnepekre készültek ezek az apró diós kalácsok. Iskolaidőben csomagolni is kitűnő.

 Hozzávalók (16 darabhoz): 40 dkg liszt, 13 dkg vaj, 3 evőkanál cukor, 2 tojássárgája, 2 dkg friss élesztő, 1,5 dl tej, 1 narancs reszelt héja, csipet só; a töltelékhez: 2 tojásfehérje, 20 dkg őrölt dió, 15 dkg cukor, 1 evőkanál kakaó, 1 teáskanál rum; a tetejét lekenni: 1 tojás.

Elkészítése: A liszt közepébe mélyedést készítünk, beleszórjuk a cukrot, ráöntünk 1 dl langyos tejet, és belemorzsoljuk az élesztőt. Miután felfutott, hozzáadjuk a tojássárgáját, a sót meg a reszelt narancshéjat. A vajat megolvasztjuk, hagyjuk visszahűlni. A tésztát összedolgozzuk, beledolgozzuk a vajat is, és szükség szerint a maradék tejet. Letakarva egy órát kelesztjük. A tojásfehérjét a cukorral habbá verjük, belekavarjuk a dióval elvegyített kakót és a rumot. A tésztát két részre osztjuk, 32x26cm méretű téglalappá nyújtjuk. Elosztjuk rajta a diós tölteléket, felcsavarjuk, és 4cm-es darabokra vágjuk. Sütőpapíros tepsire rakjuk, letakarva 40 percet kelesztjük, majd tojással lekenjük, és 180 fokos sütőben pirosra sütjük.

Megjegyzés: Kihűlés után a kalácsok végeit porcukorba forgathatjuk.

Édesburgonyakrémleves vörös lencsével


 Laktató, egészséges, ízletes leves. Mivel a gyerekeim szívesebben fogyasztják a leveseket krémlevesként, inkább így készítem, de természetesen darabosan is lehet hagyni.

 Hozzávalók: 25 dkg édesburgonya, 15 dkg vörös lencse, 1 sárgarépa, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, olaj, fél mokkáskanál őrölt kömény, fehér bors, só.

 Elkészítése: Az édesburgonyát, a hagymát, a sárgarépát megtisztítjuk, feldaraboljuk. Kevés olajon a hagymát meg a répát megdinszteljük. Hozzáadjuk az édesburgonyát, a vöröslencsét és feltöltjük annyi vízzel, hogy bőven lepje el. Sóval, fehér borssal, köménnyel ízesítjük, és puhára főzzük. Belezúzzuk a fokhagymát, egy csésze vizet adunk hozzá és krémesre turmixoljuk. Hagyjuk még egyett lobbanni, ha szükség utána ízesítünk. Pirított kenyérkockát kínálunk hozzá.

2016. január 9., szombat

Lyukas fánk


 Hozzávalók (20 darabhoz): 35 dkg liszt, 5dkg puha vaj, 3 evőkanál cukor, 2 tojássárgája, 2 dl tej, 1 evőkanál szárított élesztő, 1 teáskanál vanília kivonat, 1 mokkáskanál só; a tetejére: 10 dkg étkezési csokoládé, 15 dkg porcukor, 3 evőkanál citromlé, színes szórócukrok;  a sütéshez: olaj.


 Elkészítése: Az élesztőt két evőkanál langyos tejben feloldjuk. A lisztet elvegyítjük a sóval, és a cukorral, hozzáadjuk a tojássárgáját, a vaníliakivonatot, a vajat meg az elkavart élesztőt, és összegyúrjuk. Fokozatosan beledolgozzuk a tejet, annyit, hogy puha, nem ragacsos tésztát kapjunk. Meleg helyen fél órát kelesztjük, majd egy centi vastag lappá nyújtjuk. 7 cm-es formával kivágjuk, egy kisebb formával a közepét is kiszúrjuk. Letakarva még 20 percet kelesztjük, majd bő forró olajban pirosra sütjük. A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, a fánkok egy részét belemártjuk és szórócukorral megszórjuk. A porcukrot elvegyítjük a citromlével, a megmaradt fánkokat belemártjuk, szórócukorral megszórjuk és már kínáljuk is.

Serpenyős bab


 Hozzávalók (4személyre): 2 doboz vörösbabkonzerv (40dkg), 20 dkg főtt füstölt sonka, 15 dkg száraz sajt, 4 tojás, 1 hagyma, 1 zöldpaprika, 1,5 dl tej, olaj, só, bors.


 Elkészítése: A hagymát megtisztítjuk, felszeleteljük, a paprikát feldaraboljuk. A babot lecsöpögtetjük, a sonkát kockára vágjuk. Serpenyőben olajat forrósítunk, a hagymát és a paprikát megpároljuk rajta. Hozzáadjuk a sonkát, összesütjük, majd a babbal összeforgatjuk.  A sajtot lereszeljük, a tojásokat villával felverjük, sóval, borssal ízesítjük. Belekavarjuk a tejet meg a sajtot. A keverékkel a babos zöldséget leöntjük és födő alatt, takaréklángon addig sütjük, amíg a közepe is megszilárdul. Savanyúsággal kínáljuk.

2016. január 8., péntek

Tehéntúrós töltött fánk


 Hozzávalók (9 darabhoz): 45 dkg liszt, 30 dkg tehéntúró, 10 dkg cukor, 2 tojás, 1,25 dl olaj, 4 evőkanál tej, 1 citrom reszelt héja és leve, 1 tasak sütőpor, 1 tasak vaníliás cukor, csipet só; továbbá: lekvár, porcukor.

 Elkészítése: A túrót, ha vizes lecsöpögtetjük. Villával áttörjük, belereszeljük a citromhéjat, hozzáadjuk a fél citrom levét, a tejet, a tojásokat, az olajat, a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót és jól kikavarjuk. A lisztet a sütőporral elvegyítjük, a túrós masszába kavarjuk, és puha tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán 2-3 mm vastag lapot nyújtunk, 10 cm-es korongokat szúrunk ki belőle. A korongok felére keményebb lekvárt teszünk, széleit vízzel megkenjük. Egy-egy üres koronggal befödjük, kissé a széleken lenyomkodjuk és bő, forró olajban pirosra sütjük. Tetejét porcukorral megszórva kínáljuk.

 Megjegyzés: Kinyújtáskor, ha a lap vastagabb marad, nem tud kisülni a közepe. Tölthetjük csokoládékrémmel is, de akár töltelék nélkül is süthetjük, mindenképp finom.



2016. január 7., csütörtök

Krumplifánk

 Egyszerűen elkészíthető, laktató fánk. Fogyaszthatjuk főfogásként is leves után. Kívül ropogós, belül puha, igazán finom.

 Hozzávalók (4személyre): 1 kg krumpli, 10 dkg liszt, 2 tojás, 2,5 dkg vaj, 2,5 dl víz, 2 teáskanál só, 1 mokkáskanál őrölt bors, ½ mokkáskanál őrölt szerecsendió, a sütéshez:olaj.


 Elkészítése: A vizet felforraljuk a vajjal, a sóval, a borssal meg a szerecsendióval, beleöntjük a lisztet és állandóan kevergetjük, amíg el nem válik az edény falától. A tűzről levéve beledolgozzuk az egyik tojást. A krumplit meghámozzuk, megmossuk, lereszeljük. Levét jól kicsavarjuk, a tésztába tesszük. Hozzáadjuk a megmaradt tojást, alaposan összekeverjük. 10 percig hagyjuk pihenni, majd bő, forró olajba evőkanállal fánkokat szaggatunk, és közepes lángon pirosra sütjük. Reszelt sajtot, tzatzikit kínálhatunk hozzá.