.

2017. január 15., vasárnap

Zeppole, az olasz fánk


 Mivel a szerelmesek napja is közeledik, szív fomát öltöttek a fánkjaim. A család minden tagja szívesen fogadta.

 Hozzávalók: 40 dkg liszt, 20 dkg krumpli, 5 dkg puha vaj, 2 dkg friss élesztő, 1 tojás, 1 tojássárgája, 1,3 dl langyos tej, 2 evőkanál cukor, 1 citrom reszelt héja, 1 tasak vaníliacukor, csipet só; a sütéshez: olaj.

 Elkészítése: A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk és krumplinyomón áttörjük. A langyos tejbe elkavarunk egy teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A liszthez adjuk a krumplit, a kovászt, a többi anyagot és összedolgozzuk. Sima tésztát gyúrunk, melyet letakarva egy órát kelesztünk. Finoman átgyúrjuk, 35 cm-es ujjnyi vastag rudakat sodrunk és szívet formázunk. Még 10 percet pihentetjük, majd bő, forró olajban kisütjük.


Megjegyzés: Tálaláskor porcukorral, lekvárral, csokoládékrémmel kínálhatjuk. Mivel krumplis és a cukor minimálisan érződik a tésztájában, sós mártogatós krémet is kínálhatunk hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése